Opladning af elbil - Alt du skal vide
Selvom elbils-verdenen for nogle kan virke kompliceret og uigennemskuelig, så bare rolig - det kræver altså ikke en kandidatuddannelse i fysik at eje en elbil.
Læs med videre herunder og bliv klogere på de forskellige relevante aspekter, der drejer sig om opladning af din elbil.
Hvordan lader man derhjemme?
En af de mange fremragende aspekter ved en elbil er, at man kan lade den op derhjemme. Det giver en fantastisk fleksibilitet, at man kan vågne op til en bil med fuld kapacitet, og det er ovenikøbet ganske nemt at styre.
Man kan lade sin elbil op derhjemme på tre forskellige måder, hvoraf vi klart vil anbefale, at du kun bruger mulighed to i nødstilfælde.
Mulighed ét er at installere din egen hjemme ladeboks. Hvis det er en mulighed for dig, er dette klart anbefalelsesværdigt. På den led kan du altid lade op, når bilen står i indkørslen, og du vil altid kunne forlade matriklen fuldt opladt. Hvis du vil have din egen ladeboks, kan du bestille den her.
Mulighed nummer to er at bruge et nødladerkabel, også kaldet et ‘mormorkabel’. Det er et kabel, som kan sættes i en almindelig stikkontakt. Men som navnet antyder, bør denne løsning kun bruges i nødstilfælde. Dels er det en meget langsommere ladning, men den kan også overbelaste dine øvrige el-installationer.
Hvis du fx. bor i lejlighed i en af de større byer, kan du have svært ved at bruge mulighed ét eller to. Vi har dog flere kunder, som vælger at få ført kabler op til deres egen el-tavle i lejligheden, eller kobler på fælles-strømmen i foreningen, og afregner for forbrug. Det kræver dog godkendelse fra din ejerforening, og installationen kan blive en smule dyrere.
Din tredje mulighed for opladning nær dit hjem er nemlig brug af offentligt tilgængelige ladestandere. Heldigvis kommer der flere og flere af dem, specielt i lejligheds-områder, hvor alle kan bruge dem. Vær dog opmærksom på, at denne løsning er lidt dyrere, og at det kan kræve oprettelse hos de forskellige udbydere. Du kan dog også vælge generelle udbydere, som f.eks. Northe, hvorfra man kan benytte alle offentlige ladestandere fra deres app.
Hvis du vil læse mere om opladning af elbiler i hjemmet, kan du læse vores længere blogindlæg om emnet her.
Hvordan lader man på farten?
Hvis man skal ud på de længere ture, eller hvis man ikke kan oplade derhjemme, er det også relevant at vide, hvordan man lader sin elbil op, når man er på farten. Transportministeriet har tidligere anslået, at 95% af alle bilrejser i Danmark er under 150 km, hvorfor opladning på farten sjældent bør være en udfordring, hvis man har egen lader.
Men til de enkelte gange det kan være relevant, er det selvfølgelig rart at vide, hvordan det fungerer.
Du kan finde en masse offentligt tilgængelige ladestandere i byrummet, som kan benyttes af alle. Ofte findes de ved lejlighedsbebyggelse, parkeringspladser og langs med de store trafikårer. De opereres af private udbydere, hvorfor man også skal registreres hos den enkelte udbyder, før man kan bruge deres ladestandere. Du skal også huske, at på nogle offentlige ladestandere skal du have dit eget ladekabel med.
Når du lader i det offentlige rum, vil du måske lægge mærke til, at der er forskel på de forskellige ladere. Nogle lader nemlig hurtigere end andre, hvilket kan have stor relevans, hvis man gerne vil hurtigt videre. Hastigheden på opladningen afhænger af laderens effekt. Jo højere effekt, jo hurtigere opladning.
Hvis du ikke har abonnement hos de forskellige udbydere, vil det som udgangspunkt være dyrere at lade på farten end derhjemme.
Opladning af elbil i resten af Europa
Hvis du skal på tur i Europa, fungerer opladningen af din elbil i princippet på samme måde, som hvis du er på farten i Danmark. Du kan efterhånden finde rigtig mange forskellige ladestandere rundt omkring, så du kan sagtens finde opladnings-muligheder undervejs på din tur i Europa.
Vær dog opmærksom på, at der er mange forskellige operatører i Europa, og du skal have konto de respektive steder, for at kunne benytte deres ladestandere. Derfor kan det anbefales at tjekke ud, hvilke firmaer der har ladestandere langs den rute, som du skal ud på.
På den måde slipper du for at oprette dig hos alt for mange operatører.
På plugshare.com kan du få et godt overblik over alle ladestandere i Europa.
Opladning af elbil på færge
Hvis du rejser indenrigs i Danmark og skal med en færge, er der efterhånden et par af de store firmaer, der tilbyder opladning af elbil enten på færgen eller ved færgelejet. Det gør sig bl.a. gældende på Molslinjens rute mellem Odden og Århus, samt Bornholmerfærgen.
Hvad koster det at lade sin elbil?
Prisen på at oplade sin elbil, afhænger først og fremmest af, hvorvidt du lader derhjemme eller på farten. Grundlæggende set, er det billigst at lade derhjemme. Hvor meget det helt præcist koster, afhænger af den til enhver tid gældende elpris, samt hvad du eventuelt betaler i abonnement.
Hvis du lader ude i det offentlige, er det de private udbydere, der fastsætter prisen. Det gør de selvfølgelig også med udgangspunkt i den gældende elpris, men som tommelfingerregel vil den pris altså være over den, som du giver derhjemme.
Hvor lang tid tager en opladning af elbil?
Hvor lang tid en opladning af din elbil tager, afhænger af tre faktorer: ladeboksens effekt, type af strøm der lades med og din bil.
Der kan være stor forskel på, hvor stor en effekt ladebokse har. Jo højere effekt den har, jo hurtigere vil opladningen gå.
Men det betyder også noget, hvilken type strøm der løber gennem ladeboksen. Det kan nemlig både være vekselstrøm (AC) eller jævnstrøm (DC). Den strøm, som er tilgængelig i dit hus eller lejlighed, er vekselstrøm. Rent teknisk er det faktisk ikke muligt at gemme AC-strøm direkte på bilens batteri - det skal simpelthen være DC-strøm.
Derfor sidder der en on-board-charger, som laver AC-strømmen om til DC-strøm, der på den måde kan lagres på batteriet. Derfor vil AC-ladning altså være en smule langsommere, oftest omkring 11kW, end når du lader på en offentlig lynlader (som har DC-strøm), men til gengæld er AC-opladning i hjemmet oftest den billigste løsning.
Men det har også noget at skulle have sagt, hvilken bilmodel du har. For alle elbiler kan ikke modtage det samme, og nogle modeller vil have større ladetab end andre. Samtidig er det værd at nævne, at hvis du har en hybridbil, lader den kun på 1 fase og med en 16A installation, betyder det, at en hybridbil ikke kan lade med mere end 3,7kW.
Du vil altid kunne aflæse på bilens manual, hvor hurtigt den cirka kan oplades.