Vores glade kunder giver os 4,8 på Trustpilot ☆☆☆☆☆
Åbenlyst - opladning på farten i Danmark og udlandet

Åbenlyst - opladning på farten i Danmark og udlandet

Hvis du har en elbil eller overvejer at anskaffe en, er det vigtigt at vide, hvordan du kan lade den op, når du ikke er hjemme eller skal på ferie. Der findes forskellige typer af elbilsladernetværk i Danmark og udlandet, som tilbyder forskellige hastigheder, priser og betalingsmuligheder. I denne blogpost vil vi forklare, hvad de forskellige typer af ladernetværk er, hvad forskellen på dem er, og hvilke typer der findes. Vi vil også vende nogle af de udtryk, du kan støde på, når du skal lade din elbil væk fra hjemmet.

AC, DC og HPC

Når du skal lade din elbil ude findes der tre typer ladere: AC (alternating current; lader normalt 11-22 kWh), DC (direct current; lader normalt op til 50 kWh) og HPC (high power charging; lader op til 350 kWh). 

Hvilken type du kan bruge til at lade din elbil afhænger af din elbils batteri og lader. Nogle elbiler kan kun lade med AC, mens andre kan lade med både AC og DC. HPC kræver en særlig type stik og en elbil, der er kompatibel med det. Du kan se på din elbils manual eller på ladestanderen, hvilken type strøm du kan bruge.

Ladehastigheden afhænger også af flere faktorer, såsom din elbils batterikapacitet, batteriets temperatur og ladestanderens effekt. Generelt kan man sige, at AC-ladning tager mellem 3 og 10 timer for at lade et tomt batteri op til 80%, mens DC-ladning tager mellem 15 og 60 minutter for det samme. HPC-ladning kan tage så lidt som 10 minutter for at lade et tomt batteri op til 80%.


App, Ladebrik og Abonnementer

Når du skal betale for at lade din elbil på et offentligt ladenetværk, har du typisk tre muligheder: App, ladebrik/-kort eller abonnement.

En APP er en mobilapplikation, som du kan downloade på din smartphone og bruge til at finde, starte og betale for ladning. Du skal registrere dig med dit kreditkort eller ApplePay og vælge den ladestander du vil bruge. Nogle APPs giver dig også mulighed for at reservere en ladestander på forhånd eller se realtidsinformation om ledige standere.

En ladebrik er et plastikkort eller en nøglering, som du kan bestille fra et ladenetværk eller et andet firma, nogle gange følger de med din bil. Du skal registrere dig med dit kreditkort eller bankkonto inden du kan bruge det. Når du skal lade din elbil, skal du holde ladebrikken op til ladestanderen for at starte og stoppe ladningen, det er som regel symboliseret med en pris og 3 buer. Du får typisk en faktura hver måned for dit forbrug.

Et abonnement er en fast månedlig betaling, som giver dig adgang til et bestemt ladenetværk eller flere netværk. Du skal registrere dig med dit kreditkort eller bankkonto og vælge det abonnement, der passer bedst til dit behov. Nogle abonnementer giver dig fri eller billigere ladning på alle standere i netværket, mens andre giver dig rabat på udvalgte standere eller hastigheder. Når du skal lade din elbil, skal du enten bruge en APP eller en ladebrik for at starte og stoppe ladningen.

Hvilken type ladning du vælger afhænger af dine præferencer og kørselsvaner. Hvis du kører meget og ofte har brug for at lade din elbil hurtigt, kan et abonnement være en god løsning. Hvis du kører mindre og mest lader din elbil hjemme eller på arbejde, kan en APP eller en ladebrik være mere fleksibel, hvor du kun betaler for dit forbrug i kWh.


Offentlige ladenetværk i Danmark

I Europa findes der nogle få pan-europæiske ladenetværk, som tilbyder offentlig ladning til elbiler. Nogle af de mest kendte er:

- Tesla: Tesla’s ladenetværk begynder at åbne op for alle og ikke kun for Tesla-ejere. Tesla har ladere over hele landet. Tesla tilbyder kun DC-ladning med høj hastighed. Tesla har også et samarbejde med andre netværk i Europa, så du kan bruge deres APP til at lade i udlandet. For at benytte sig af Tesla’s ladere, skal du hente deres APP, hvor priserne varierer i forhold til travlhed og strømpriser. Vær opmærksom på, at Tesla har “Idle Fees”, som træder i kraft 5 minutter efter din ladning er stoppet, såfremt mere end halvdelen af standerne er i brug, og er der fuld belægning på alle laderne, så fordobles denne pris. 

- Ionity: Et ladenetværk kun for HPC-ladning med over 20 standere fordelt over hele landet. Ionity tilbyder kun DC-ladning med meget høj hastighed og fast pris per kWh. Ionity har netværk lange alle de store veje i Europa, så du kan bruge deres APP eller ladebrik til at lade i Danmark og udlandet.


APPs

Der findes også mange apps som samler forskellige ladeløsninger i et, så du nemt kan finde og betale for strøm til din bil. Her er nogle eksempler på sådanne apps:

- Trueenergy: En dansk app, der giver dig adgang til over 200.000 ladepunkter i Europa. Du kan også få rabat på strømmen, hvis du lader på bestemte tidspunkter, hvor der er overskud af grøn energi.

- Plugsurfing: En app, der dækker over 200.000 ladepunkter i 38 lande. Du kan se priser, tilgængelighed og betalingsmuligheder for hver ladestander, og du betaler kun for det, du bruger.


Med disse apps kan du altså få et bedre overblik over dine lademuligheder og altid finde en ledig ladestander i nærheden.

Overvejer du stadig om du skal købe elbil?

Skriv dig op og modtag vores mail-liste der gør dig klogere på elbil og de ting du skal kende til inden du køber.

Bestil en ladboks ved os, som vores andre glade kunder.

    ★★★★★

    “Det er lige til at gå til, super nemt at finde ud af, hurtig levering og en superfed ladestander der ikke fylder ret meget. Gjorde brug af aftalen om installation af boksen udført samme uge og med stor tilfredshed.”

    — Michael Hamliton
    ★★★★★

    “Nemt, god pris, hurtig kundeservice og levering, installation uden bøvl og rigtig nem og brugervenlig app.

    Jeg skiftede fra Clever da det var for dyrt (for mig) og blev helt uoverskueligt hvad det kom til at koste fremover.”

    — Martin Glob
    ★★★★★

    “Man føler en dejlig personlig ekspedition og svar på sine spørgsmål. Det er ikke bare en SOMe medarbejder der sidder og svarer...”

    — Carsten Hoelstad